Groen Tanzania
Door: Kees
Blijf op de hoogte en volg Kees
28 Februari 2026 | Tanzania, Mbeya
Gisteren aangekomen in MBeya een stad in Tanzania dicht bij de grens met Malawi. We hebben 7 dagen op rij gefietst.
Normaal hebben we al eerder een rustdag maar behalve een aantal dorpen was er geen stad om een rustdag te plannen. De eerste twee dagen en gisteren over goed asfalt met veel hoogtemeters, tot ruim 2000 m, de andere vier dagen over keien, zand, leem en soms blubber gefietst maar gelukkig wel wat vlakker.
Op het asfalt zijn we twee dagen zo'n beetje van de fiets gespoeld door een aantal mega zware buien. Verder ging het meest regenen na aankomst en s'nachts. Doordat het makkelijk regent is alles supergroen. Er wordt vooral veel suikermais maar ook tabak, uien en allerlei soorten groente en fruit geteeld. We hebben ook door vrijwel ongerepte bossen gereden. Door de hoge luchtvochtigheid is het soms netaan te doen om je spullen te wassen maar vooral om het droog te krijgen.
Heel veel zon hebben we niet maar als die schijnt is alles in een uur droog. Omdat dit zo'n afgelegen plek is zonder grote nationale parken komen er hier vrijwel nooit toeristen, nu zijn wij de bezienswaardigheid.
We hebben drie keer op het voetbal veld van een school gekampeerd, ons terrein was met linten afgezet waarachter de kinderen moesten blijven. De douche en wc tenten werden opgezet en dan moest je met 10 liter jezelf en je kleren zien te wassen. Dan is het hotel waar ik nu zit wel heel erg luxe..
Voordat we vertrokken hadden we drie rustdagen in Arusha. Hiervandaan vertrekken zeer veel toeristen om de nationale parken te bezoeken of de Kilimanjaro te beklimmen. Er zijn dan ook meer dan1600 reisbureautjes en het wemelt van de safari jeeps. Zelf ben ik een dag op safari geweest in een wildpark, Tarangire, op 1.5u rijden, Mooie natuur en best veel wild gezien. Ook de drukte viel me reuze mee.
Het verkeer in Arusha is er als overal in Afrika chaotisch, zeer veel auto's, tuktuks en motoren die zich door de stad wurmen. Als fietser moet je enorm opletten want ze komen van alle kanten en hebben meestal weinig respect voor je.
Morgen worden we dan ook eerst met een bus naar de rand vd stad gebracht omdat fietsen eigenlijk te gevaarlijk is.
Nu slechts drie fietsdagen tot de volgende rustdag. Groeten aan iedereen vanuit donker Afrika. Echt genieten hier
28 Februari 2026 - 10:16
Niek En Irma:
Pittig hoor Kees, 7 dagen op rij gefietst.
Wel leuk om daar een bezienswaardigheid te zijn!
Geniet van al het moois wat er nog op je pad komt.
28 Februari 2026 - 10:53
Pim :
Geen fietstocht voor watjes. Het is wel heel stoer van je. Geniet van alle impressies, Kees.
28 Februari 2026 - 10:56
Hans:
Kees wat een waanzinnige/uitdagende reis maak je weer.Het is weer leuk om je verhalen te lezen. Kom even bij van 7 dagen fietsen en ik wens je heel veel succes met de volgen de etappes.
28 Februari 2026 - 11:17
Anton :
Geweldig om dat te beleven en wel op de fiets veel plezier ermee en geniet ervan